Պաբլո Ներուդա «Հարյուր սոնետ սիրո մասին» ժողովածուից

2017-03-15 10407

Սիրում եմ քեզ…
անհասկանալի
չխոստովանվող
իրարամերժ։
Սիրում եմ քեզ…
բոլոր հոգեվիճակներովս
որոնք շատ են
որ շարունակ փոխվում են
թե ինչու` ինքդ գիտես
ժամանակը, կյանքը, մահը։
Սիրում եմ քեզ…
աշխարհով, 
որ չեմ ընկալում
մարդկանցով, 
որոնց չեմ հասկանում
հոգուս երկվությամբ
արարքների հակասությամբ
տրված ճակատագրով
թաքուն ցանկությամբ
երկիմաստ փաստերով։
Նույնիսկ երբ ասում եմ
թե քեզ չեմ սիրում 
սիրում եմ քեզ
նույնիսկ երբ խաբում եմ քեզ
քեզ չեմ խաբում
իրականում այդպես
քեզ ավելի եմ սիրում։
Սիրում եմ քեզ
առանց մտորելու
անգիտակցաբար
առանց պատասխանատվության
ինքնաբերաբար
ակամա
բնազդաբար
հախուռն
չկշռադատված։
Իրականում չունեմ
տրամաբանական փաստարկներ
ոչ էլ նույնիսկ հանպատրաստից
հիմնավորելու այս սերը
որ զգում եմ քո հանդեպ.
որ ծագեց ոչնչից
խորհրդավոր ձևով
որ ոչնչի չհանգեց
կախարդական ձևով
բայց որը քիչ քիչ և հրաշքով 
իմ մեջ վատը լավ դարձրեց։
Սիրում եմ քեզ…
սիրում եմ մարմնով, 
որ չի մտածում
սրտով, որ չի կշռադատում
մտքով, որ չի համակարգում։
Սիրում եմ քեզ…
անհասկանալի
առանց ինքս ինձ հարցնելու 
թե ինչու եմ սիրում
կարևորություն չտալով
թե ինչու եմ սիրում
իմ առջև հարց չդնելով
թե ինչու եմ սիրում։
Սիրում եմ քեզ
պարզապես
որովհետև սիրում եմ։

(c) Թարգմանիչ Ռուզաննա Պետրոսյան

Դիտեք ավելին Բանաստեղծություններ բաժնում

մեկնաբանություններ